Romanian Orthodox Church Orlando Florida Sfintii Mihail si Gavril St Michael and Gabriel
Home > General News > ZILE FRUMOASE DE RUGACIUNE

ZILE FRUMOASE DE RUGACIUNE

March 1st, 2011 Preot Florin Mihalache

Iubiti Credinciosi,

Zilele de 25 , 26 si 27 februarie , au fost zile incarcate de rugaciune si har la biserica noastra.

Vineri seara, cu bucurie aleasa, ne-a fost parte la savarsirea Sfintei Taine a Sfantului Maslu si prea cucernicul parinte Romulus Bar . Impreuna am savarsit aceasta Sfanta Taina, aducand bucurie atat credinciosilor, cat si noua ca preoti , simtind ,din adancul sufletului nostru, puterea rugaciunii si a trairii nostre impreuna cu Dumnezeu in Sfantul Lui Lacas . Puterea rugaciunii si a cuvintelor folositoare din cele sapte Evanghelii citite , ale rugaciunilor de iertare si de dezlegare , de vindecare trupeasca si sufleteasca ,ne-au inconjurat cu puterea harului cel Dumnezeiesc chemat de noi, prin piosenie si prin rugaciunea fierbinte a dorintei noastre de vindecare , de iertare si de luminare a fiintei noastre , pentru a ne pregati asa cum Hristos ne cere sa fim ,mai ales acum cand ne apropiem de postul Sfantului Paste , cu gandul catre suferintele Golgotei si a Crucii purtate, nu numai de Mantuitorul nostru Iisus Hristos , ci si de noi . Frumusetea serii a fost inconjurata si de prezenta credinciosilor nostri, care au inteles mesajul chemarii si au raspuns cu bucurie la aceasta Sfanta Taina , Taina care a adus asupra lor bucuria trairii duhovnicesti si a cunoasterii valorii acestei Sfinte Taine, mai ales si prin cuvintele alese exprimate de Parintele Bar, care la sfarsit a explicat frumustea si valorea acesteia .

Sambata ,la ziua de pomenire a mortilor , a celor dragi plecati dintre noi , am privit cu bucurie la credinciosii care s-au pregatit pentru pomenirea celor adormiti cu multa stradanie si iubire , aducand din roadele cele mai bogate spre sluijirea si impartirea lor, pentru cei ce au plecat catre imparatie . Frumusetea ostenelii si a roadelor aduse de catre credinciosi , a aratat iubirea, care nu s-a stins, dintre ei,adica dintre cei prezenti in sfantul lacas si dintre cei plecati la Domnul, a aratat si comuniunea de rugaciune ca prezenta cu sufletul a celor adormiti , fiind pomeniti fiecare dupa numele lui . Prin cuvantul impartasit, dupa Sfanta Liturghie si a parastasului , am aratat ca un credincios orthodox nu moare niciodata, ci el trece de la viata cea pamanteasca la viata cea vesnica , ramanand viu cu sufletul cel pomenit de noi , fiind intr-o continua prezenta in mijlocul nostru la sfintele rugaciuni. Am spus si trebuie retinut, ca un om care este viu si care nu merge la Sfanta Biserica , de fapt este mort duhovniceste si se aseamana cu cel mort din groapa, care nemaiavand suflare de viata nu poate sa mai participe cu trupul la Sfintele Slujbe. Dar prin rugaciunile noastre de pomenire sufletul celui mort este prezent si nelipsit la rugaciune, iar sufletul celui viu nu poate fi prezent la rugaciune prin lipsa lui. Deasemenea , am aratat ca fiecare suflet plecat dintre noi asteapta sa fie strigat , pomenit , sa-si auda numele din partea celor ce l-au iubit, dand dovada de o iubire nemarginita care nu se uita , care nu a fost traita numai pentru placerea trupului, cel de altfel muritor , ci cu sufletul traieste intensitatea iubirii eterne , nestinse , neobosite si pastrata ca o candela aprinsa .

Duminica ,la Sfanta Liturghie , am avut aceeasi bucurie de a Liturghisii alaturi de parintele Bar si de a impartsii impreuna cuvantul cel mult folositor ca hrana sufleteasca si de invatatura dumnezeiasca, catre credinciosii nostri ,atat dansul cat si eu. Fiecare dintre noi ,am aratat insemnatatea valorii zilei a “ Lasatului sec de carne “ , zi de o mare insemnatate duhovniceasca si de pregatire a trairii acestor 40 de trepte ale postului , trepte care te ajuta sa urci pe culmile cele inalte ale credintei , trepte binecuvantate de post sub lucrarea Duhului Sfant , ca o invatatura care ne arata ca fiecare treapta este o zi de renuntare la cele lumesti si inaltare catre cele Dumnezeiesti si ca ,in acelasi timp ,fiecare treapta este o zi de implinire a fiecarei porunci pe care trebuie sa le savarsim spre bucuria Fiului Iisus Hristos cel Rastignit si Inviat.

Din aceasta duminica incepem a postii de carne si a ne pregatii pentru Taina Sfintei Spovedanii , Taina de curatire a trupului si luminare a sufletului , de pocainta , de parere de rau de la tot ce-am facut gresit si impotrivitor mantuirii noastre , de lepadarea rautatilor din noi si a neingrijirii de suflet , de tot ceea ce ne indeamna sa nu ne mai numim fii ai lui Dumnezeu.

Iubiti credinciosi,

Duminica viitoare este duminica cand incepe “POSTUL CEL MARE”, este duminica “ IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI” . Protoparintii nostri au fost izgoniti , alungati din Raiul cel minunat unde locuieste Tatal , Fiul si Sfntul Duh, impreuna cu Maica Domnului ,cu ingerii si cu Sfintii. Sa nu ne lasam si noi acum alungati de nimic , de nimeni , de sfatul cel viclean al vrasmasului, ci sa venim cu bucurie la Sfanta noastra Biserica si sa primim toate darurile cele necesare pentru mantuire si sa nu repetam greseala protoparintilor nostri . Sa cautam ,din tot sufletul ,sa multumim lui Dumnezeu pentru darul cel minunat care l-am primit de a fi cetateni a acestui pamant, calatori fiind, si prin pastrarea curateniei trupesti si sufletesti ,la sfarsitul acestei calatorii , sa devenim cetateni ai raiului .

Biserica ne vine in ajutor prin rugaciunule sfintilor ei si cu rugaciunea de intarire de la inceputul postului mare, rugaciune ce o citeste preotul peste credinciosi la sfarsitul Sfintei Liturghii , incepem aceasta lucrare de intarire mai adanca in credinta si de luminare a vietii noastre duhovnicesti.

Sa venim cu totii si sa primim aceasta rugaciune de intarire , spre a putea dobori pofta trupului si a imbuibarii lui , cautand sa mergem pe cararile sfintilor cele nevoitoare si stramte, ale rugaciunilor si ale postirii, din care la sfarsitul lor sa iesim luminati de Duhul Sfant , primind in dar cununa mantuirii.

AMIN !

PR. Paroh Florin Mihalache

Categories: General News Tags:
Comments are closed.