Romanian Orthodox Church Orlando Florida Sfintii Mihail si Gavril St Michael and Gabriel
Home > Community News, General News > MESAJ PENTRU CEI TINERI – NASTEREA DUHOVNICEASCA A CRESTINULUI

MESAJ PENTRU CEI TINERI – NASTEREA DUHOVNICEASCA A CRESTINULUI

Omul se naste plin de viata , cu dorinta extrema de a se bucura din plin de frumusetea vietii , pe care  a primit-o in dar de la Dumnezeu si care stie ca este unica pe pamant. Dar, el, omul, se poate bucura numai daca natura il ajuta prin daruirea frumusetii ei , prin comporatmentul ei de a oferii omului caldura , flori , fructe , apa marilor si a oceanelor linistite si limpezi , in albastru splendid al culorii cerului ,ca o comunicare neintrerupta cu Creatorul , iar iarna cu zapezile ei imaculate asternandu-se pe inaltii munti spectaculosi ai lumii noastre. Deci, Vara-i vara si Iarna-i  iarna . Numai daca natura ne iubeste si ne ofera aceste minunate clipe , atunci si omul se poate bucura in mijlocul ei in care s-a nascut si locuieste. Toate aceste dorinte , sunt dorinte ale trupului , dar omul , este facut din trup si suflet. “Adevarat , adevarat zic tie : De nu se va naste cineva din apa si din Duh , nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu. Fiindca , ce este nascut din trup , trup este , si ce este nascut din Duh , Duh este.” Trupul fara suflare de viata este mort.Deci , trebuie sa cautam sa impacam si sufletul ,nu numai trupul, oferindu-i bucuria de a trai in armonie cu trupul , oferindu-i mai mult decat trupului, care de de altfel este muritor.

Prin Taina Sfantului Botez , suntem iertati de pacatul stramosesc si ne facem fii ai Bisericii lui Hristos. Prin Sfantul Botez , suntem imbracati, impreuna cu El, cu o viata noua si vesnica. Prin Sfantul Botez, primim libertatea de a trai in comuniune cu Dumnezeu , ne-am lepadat de omnul cel vechi si ne-am facut fii ,dupa dar, ai lui Dumnezeu.

Acesta, inseamna o nastere spiritiuala, nastere care se face prin Cuvant , prin care se trezeste omul la o viata noua in Hristos. Credinta a venit prin auz, iar auzul prin Cuvantul lui Dumnezeu.

Pentru aceasta , omul trebuie sa-si schimbe firea si privirea dinspre gradina naturii lumesti , inspre gradina Maicii Dumnezeiesti, eliberindu-se de tot ceea ce este material si incercand ,inca de aici , acum, sa se acomodeze si sa-si indrepte sufletul cel nemuritor , catre cele Dumnezeiesti, catre locuinta cea noua si vesnica. Trebuie sa se indrepte catre cele Ceresti , cautand chiar prin primii pasi ai credintei , sa-i calauzeasca spre Sfanta Biserica , loc de altfel lumesc ( pentru ca lumea merge acolo), dar mai ales Ceresc ( pentru ca Tatal, Fiul lui Dumnezeu , Duhul Sfant si Sfintii Lui , locuiesc acolo).

Si noi , aici, acum, locuim pentru o clipa cu parintii nostrii trupesti, apoi,  cu noua familie intemeiata tot prin prezenta Sfintei Treimi in Taina Cununiei, iar mai tarziu, nu stim cand , ne indreptam , singuri, intr-o noua viata , o noua familie , pe care inca mai credem ca nu o stim.

Spre bucuria noastra, noua familie duhovniceasca , ne este cunoscuta chiar de Tatal Ceresc , impreuna cu Maica Domnului si a sfintilor locuitori ai acestui loc minunat si vesnic, la care suntem chemati necontenit prin glasul cel viu al Bisericii sa locuim. Acolo, nu mai avem nevoie de bani , de lemn , de cuie…,de tot ceea ce ar  trebui sa construim o casa , ci casa, locuinta cea noua, ne este oferita chiar de Dumnezeu. In acest timp cand locuinta ni se peregateste , trebuie sa ne indreptam pasii catre Sfanta Biserica si sa nu ne mai ingrijoram si ingrijii de nimic lumesc, multumindu-ne doar cu strictul necesar al vietii acesteia, iar anii tineretii noastre cheltuindu-i in casa Tatalui. Pilda avem pe Fiul care a ascultat de Tatal si ca si El , Sfintii care L-au urmat pana astazi.

Si noi suntem urmasii lor. Toti care ne-am Botezat in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh , suntem candidati la locuinta cereasca . Un candidat , deja inscris, trebuie sa se prezinte si sa participe . El nu mai poate da inapoi , nu mai poate renunta fara motiv. Lasitatea de  a nu participa , il descalifica din fiinta sa , si isi pierde titlul si numele de crestin.

Acesti pasi ai tineretii indreptati spre Dumnezeu , nu inseamna a parasii lumea , ci chiar aici, in ea, sa cautam a invata a trai intr-o sporire duhovniceasca , crestini fiind , sa ne daruim rugaciunii si trairii asa cum sfintii nostri au reusit sa inteleaga intreaga chemare spre iubirea Bisericii lui Hristos, indreptandu-si pasii catre cele Dumnezeiesti , facandu-se chiar fii lui Dumnezeu.

Sfintii Parinti , prin trairea lor ne invata sa petrecem viata pe cea mai inalta treapta a virtutii si anume “”ASCULTAREA”" , facandu-ne astfel matori ai lui Iisus  Hristos. Acesta a fost scopul lor si acesta trebuie sa fie si scopul nostru . Scopul nostru, astazi, este sa ne cercetam de diferite patimi , de marirea de sine ce izvoreste din voia proprie , ca sa primim Harul Dumnezeiesc. Ei au reusit , si noi trebuie sa reusim. De aici  porneste ravna de a lupta in aceasta viata , sa traim cuprinsi in Harul lui Dumnezeu , indreptandu-ne spre frumoasa imparatie , spre viata vesnica si frumusetea Raiului.

Asadar, ascultarea de Sfanta Biserica , de cuvintele Sfinte ale Evangheliei, ale Sfintilor Evanghelisti si Apostoli , urmasii Mantiuitorului nostru IIsus Hristos , nu au un alt scop , decat castigarea locuintei Dumnezeiesti.

De aceea , inima tanara neinvatata si neindreptata spre rautate si viclenie, spre patimi trupesti , cauta pas cu pas sa-si indrepte sufletul pe calea rugaciunii , ramanand cu invatatura tineretii , un stalp puternic si neclintit al rabdarii , al lacrimilor neincetate in necazuri si bucurii , fiind plin de dulceata pomenirii Numelui  lui Iisus Hristos si a Maicii Sale si savarsind viata in fara de griji. Pentru ca cel care va lucra duhovniceste la tinerete , va avea hrana Dumnezeiasca la batranete.

Acum, cand esti tanar , sa faci rugaciuni , posturi , asceza si metanii , ca sa ai fapte pretioase ,cu  care sa te prezinti la ziua cea mare a judecatii. Viata ,nu trebuie inteleasa numai prin placeri lumesti asa cum credem ca trebuie sa o cheltuim . Oare, poate fi un bun crestin acela care pretinde ca in viata sa trebuie sa guste numai din placeri , sa aive parte numai de bine , cand Iisus Hristos a suferit mereu ? . De la Sfanta Nastere pe care am sarbatorit-o de curand si pana cand si- A dat Sufletul Rastignit pe Cruce, Iisus nu a stiut ce inseamna bucuria si placerile lumesti. El a cautat prin suferinta sa ne rascumpere , sa ne izbaveasca de pacate  si sa ne reintoarca la ceea ce am fost , asa cum spunea si Sfantul Ioan Gura de Aur: ” Dumnezeu s-a facut om , ca omul sa se indumnezeiasca”. El a luat Crucea Suferintei si cu Ea si prin Ea a biruit. De aceea, biruinta vine numai prin suferinta , prin patimire, prin cruce asa cum ne-a indemnat chiar El, spunandu-ne: ” De voieste cineva sa vina dupa Mine , sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”.

Sfantul Andrei Criteanul zicea:” Doamne Iisuse Hristoase , trupul mi-am pangarit , Duhul mi-am intinat , peste tot m-am ranit. Ci Tu , ca un Doctor , amandoua prin pocainta le tamadiueste , spala-le , curateste-le , Mantuitorul meu , arata-le mai curate decat zapada”.  Pentru aceasta avem nevoie de pocainta , de parere de rau a pacatelor noastre savarsite , caci pocainta, este tarina mult roditoare care in toata vremea lucreaza , iar cel ce nu se pocaieste, este ca orice lucru nelucrat si parasit , care nici roade nu aduce ci mai mare paguba face. Pocainta, este credinta ta cea lucratoare. Vrajmasul sileste pe om sa pacatuiasca si sa nelegiuiasca , iar pocainta il sfatuieste sa se intoarca. Inca si Proorocul Isaia zice: ” Cand te vei intoarce si vei suspina , atunci te vei mantui.”

Oamenii epocii noastre viclene ne indeamna la tot ce este lumesc , indepartandu-ne prin indemn , prin minciuna , prin amagiri, cu voie si cu stiinta, de la tot ce este Dumnezeiesc si chiar de la Biserica Lui. Mantuitorul sta cu capul incununat de spini pentru duhul mandriei si al minciunii cu care a fost acuzat si judecat de noi oamenii. Iisus are mainile batute in cuie pentru lacomia cu care cautam numai castiguri lumesti . Gura Lui este arsa de sete pentru a ispasi si opri nenumaratele chefuri si betii ale oamenilor din aceasta lume. Inima Mantuitorului este strapunsa de sulita ca sa plateasca pentru poftele noastre desfranate, pentru placerile noastre legate de trup.

Ganditi-va cat de aspra va fi pedeapsa cuvenita celui ce a calcat si calca in picioare pe Fiul lui Dumnezeu si sangele testamentului cu care s-a sfintit.

De aceea, Sfanta noastra Biserica este cea care nu ne lasa sa cadem in aceasta ispita,gresala si deznadejdie , ci ne cheama ,ca pe fiii ei, la vindecarea turpeasca si sufleteasca , aducandu-ne la frumusetea cea dintai a barbatului desavarsit. Biserica noastra stramoseasca este un Spital Dumnezeiesc , unde toti cei tristi si impovarati primesc medicamentul cel puternic si vindecator , care este Trupul si Sangele lui Hristos , este : ” Paharul Mantuirii din care toti cei credinciosi Mancati si din Izvorul cel fara de Moarte Gustati “.

Trebuie de stiut ca, omul fara Dumnezeu nu este nimic si ca atunci cand Harul il cerceteaza pe om , o face Dumnezeu, dar atunci cand pleaca de la el , omul este predispus sa primeasca orice gresala , orice inselare , orice ratacire; este gata chiar si pentru iad. Toate se sprijina pe Harul lui Dumnezeu . Dar si Harul pretinde ceva de la om pentru a se putea salaslui in el. Cere buna lui intentie, vointa si lupta lui. Cu ajutorul Harului omul devine Inger, dar fara ajutorul lui se rataceste si se poate face chiar demon . Aceasta este cu putinta pentru ca avem sadite in sufletul nostru tot felul de seminte , si bune si rele. Tot ceea ce staruieste in sufletul nostru prin libera noastra alegere dobandeste stapanire.

Asa ne invata si marele Apostol al neamurilor : ” Aduceti-va aminte de mai marii vostri, care v-au vestit cuvantul lui Dumnezeu ; priviti  cu luare aminte la sfarsitul felului lor de vietuire si urmati-le credinta.” ( Evrei 13,7)

Sa credem in Biserica lui Hristos , Sa-L urmam pe El si nu rautatile oamenilor , sa ne legam puternic de EL si Sa-L marturisim cu cuvantul si cu faptele noastre in toate imprejurarile vietii noastre de acum si pana la judecata de apoi.

CINE IL VA MARTURISII PE MANTUITORUL IISUS HRISTOS AZI INAINTEA OAMENILOR  SI EL II V-A MARTURISII PE EI INAINTEA TATALUI CERESC.

A M I N.

Intr-una din zile m-a intrebat un credincios cu multa evlavie ,dar si cu indrazneala : Cine este tanar ,Parinte?

Si i-am raspuns: ” Tot omul care traieste in lume este tanar. Chiar daca anii trec peste el si trupul ii imbatraneste , el ramane vesnic tanar in suflet, iar ochiul nu imbatraneste niciodata . Cat de bolnav ar fi ochiul, el cauta sa vada asa cum mai poate tot ceea ce este mai frumos pana la sfarsitul vietii lui , oferidu-i totodata si sufletului intreaga frumusete a naturii cu care a fost inconjurat pe tot parcursul vietii.

Asa a fost omul tanar , asa a trait omul tanar, iar daca a imbatrinit tot tanar a murit.

NOUL AN sa va pastreze pe toti tineri, frumosi si sanatosi, iar zilele lui sa va fie senine , pline de lumina Dumnezeiasca si Sfanta Biserica  noastra  sa va fie cununa anului, cununa bucuriei ,implinirea dragostei in familie si aducerea de roade duhovnicesti!

LA MULTI SI FERICITI  ANI!

Pr. Paroh . Mihalache Florin.

Categories: Community News, General News Tags:
  1. Anitta
    January 12th, 2011 at 05:30 | #1

    Sarut mana Parinte Mihalache, d-na Preoteasa , m-ati facut sa plang auzindu-va vocea de privighetoare, vocea dv calda de care imi era asa de dor.Se spune ca Omul Sfinteste locul, sunt convinsa ca asta o sa face-ti si aici unde Bunul Dumnezeu va trimis in misiune,ati ridicat doua Biserici, una in Sacramento, alta in Bucuresti Romania, acum cu ajutorul lui Dumnezeu si al enoriasilor o s-o ridicati si pe aceasta in care cu credinta si dragoste Dumnezeiasca o so ridicati la rangul celor doua mai sus mentionata. Eu, Anitta P Zala si familia mea, suntem mandrii de dv si familia dv, si o spun cu credinta in Dumnezeu, ca dv aveti dar, aveti HAR, iar enoriasii dv , vor fi mandrii ca va au pe dv . ca Preot acolo.Ati fost, sunteti si veti ramane un mare Om, o spun din suflet fiind-ca ati fost ca un tata pt mine si fetita mea, iar d-na Preoteasa o mama pt amandoua. Toata viata mea am sa va respect, fiind-ca mi-ati salvat sufletul, viata mea, aveti Har de la Bunul Dumnezeu si no spun sa va laud, dar a-ti reusit sa-mi duce-ti pasii spre credinta, iar cu rugaciunile aducatoare de sanatate citite la capataiul meu zi si noapte dupa transplantul de ficat, ati reusit sa-mi salvati viata dupa o coma pe care am suferit-o. Sa va dea Bunul Dumnezeu multa santate, putere si sa ridicati din nou si aceasta Biserica in care slujiti cu mandrie si modestia de care ati dat dovada ca pe langa faptul ca sunteti un mare Preot, sunteti un mare OM.Chiar daca e tarziu, va urez un sincer LA MULTI ANI!, multa sanatate dv si familiei.D-na Preoteasa Bianca,va iubesc din tot sufletul meu .Dumnezeu sa va apere si sa va de-a sanatate. Cu respect deosebit,
    Anitta P Zala

  1. No trackbacks yet.