Romanian Orthodox Church Orlando Florida Sfintii Mihail si Gavril St Michael and Gabriel
Home > Community News, General News > SOSESTE CRACIUNUL-SOSESTE ANUL NOU!

SOSESTE CRACIUNUL-SOSESTE ANUL NOU!

Biserica asteapta impodobita sosirea CRACIUNULUI SI A NOULUI AN, fiind tinda raiului,poarta cerului,locul implinirilor,casa lui Dumnezeu si locul fericirii depline.

“Pentru morti si pentru vii,noaptea asta e o zi.

Vin in cani si nuci in blid multe ceruri se deschid.

Sfanta noapte de Craciun, noaptea sufletului bun.

Ziua sus si noapte jos s-a nascut Iisus Hristos.

Nu au paine cei saraci ,dar miroase a cozonaci,

Nu-i dreptate pe pamant, dar se naste Pruncul Sfant.

Si in fiecare an lacrimeaza mame in van,

Sa se-ntoarca inapoi cei plecati de printre noi.

Noaptea rugilor fierbinti se-ntorc fii la parinti

Si parintii la strabuni , Sfanta noapte de Craciun.

Sfanta noapte de Craciun, noaptea sufletului bun.”

Sufletul bun oare unde este? Sufletul e trist nu e o poveste. Sufletul plange si lacrimi aduce . Cine ni le sterge ,cin’ sa le usuce?

BISERICA, iubitii crestini, Ea , Biserica este locul fericirii depline a sufletelor noastre impovarate, este locul implinirilor si bucuria sufletelor noastre, este” Poarta” cerului care ne deschide noua” Usa” Raiului.

Iubiti credinciosi,

Gandurile noastre se indreapta ,vrand nevrand, spre frumoasa zi de Craciun. Trecatorii imbracati in haina sarbatorii, pomii de iarna impodobiti, globurile si podoabele de Craciun sunt prezente mai prin toate locurile , inconjurandu-ne din aproape toate colturile si spunindu-ne: IATA, A SOSIT CRACIUNUL!

Ce inseamna pentru noi Craciunul? Inseamna doar ospete , mancaruri si bauturi alese? Oare nu le avem cu noi in toate zilele, la tot pasul si in tot locul? Cu siguranta, da! Dar , Nasterea Pruncului Iisus nu este in fiecare zi. Ea este asteptata de toti ,o data in an, ca o zi sfanta. Insa, sfintenia ei se traieste numai in casa lui Dumnezeu Tatal, care isi asteapta Fiul sa vina, Impreuna cu Maica Lui.

DUMNEZEU TATAL si MAICA SFANTA  asteapta singuri. De ce?  Oare nu trebuie sa fim si noi partasi la aceasta sfanta bucurie? Atunci cand in familia noastra se naste un prunc, plini de fericire anuntam in stanga si in dreapta , anuntam toti prietenii si vecinii , rudele si cunoscutii, sa vina si sa ia parte la bucuria casei noastre. Si astazi, Dumnezeu Tatal si Maica Sfanta Fecioara ,va anunta, prin frumoasele colinzii , ca va asteapta cu o mai mare bucurie , pe toti ,sa luati parte la aceasta Inaltatoare Sarbatoare a” Nasterii Pruncului Iisus”. Va asteapta sa veniti cu prietenii si vecinii, cu bunicii si nepotii , cu copiii  si cu toti cei dragi ai nostri romani.

Precum Maica Domnului care ne-a adus in dar pe Pruncul Sfant si noi  ca parinti trebuie sa impartasim copiilor nostri din darul pe care l-am primit . Copii nostri sunt bucuria vietii noastre si daca prezenta lor este o bucurie in casa noastra , ce bucurie mai mare le putem oferim noi,  decat  aceea de ai duce in casa lui Dumnezeu. Aici, in Biserica noastra Dreptmaritoare, in Biserica ridicata prin jertfele sfintilor si stramosilor nostri ,am aflat despre Nasterea  Pruncului Iisus si  despre Mosul cel plin de daruri. Daca nu-i aducem la Sfanta Biserica ,cum vor afla despre aceasta minunata zi? Cum vor cunoaste vietile sfintilor nostri, cum vor afla cat de minunat este Dumnezeu intre Sfintii Lui? Prin nevenirea noastra nu-L facem decat pe Dumnezeu trist , aratandu-i ca nu dorim sa ducem mai departe,  in viata aceasta a noastra, atat de scurta , frumusetea invataturii si trairii a  anilor copilariei prin prezenta fulgilor albi de nea , invatatura de credinta, de rugaciune si de inchinare, primita de la stramosii nostri.

Ce vreti sa daruiti copiilor din tot ce ati primit? Doar haine si jucarii, lucruri care se vor rupe si  se vor strica  si le vom arunca intr-un scurt timp ?. Oare numele de crestin nu tot in Sfanta si Dumnezeiasca Biserica l-am primit? Prin aceasta taina savarsita, a Sfntului Botez ,am devenit fii lui Dumnezeu, aducandu-ne alaturi de Fiul Sau. Prin darul nasterii ni s-a dat viata . Viata noastra numai impreuna cu Dumnezeu inseamna lumina. Noi inca suntem vii , de ce trebuie sa umblam in intuneric? Moartea este intuneric , iar viata lumina din lumina , Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat ,care ne duce la viata vesnica. Dumnezeu este Viu si Vesnic si ne vrea pe toti langa El, la fel. De aceea, in una din rugaciunile citite la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare se rosteste: ” Pe cei buni intru bunatate ii pazeste si pe cei rai , buni ii fa , cu bunatatea Ta si Daruieste-le lor cele ceresti in locul celor pamantesti ; cele vesnice in locul celor vremelnice, cele nestricacioase in locul celor stricacioase”.

Sa nu-i uitam, iubiti credinciosi, nici pe cei dragi plecati dintre noi , care cu bucurie asteapta sa le aprindeti o sfanta lumanare in ziua cea  Mare a Craciunului. Si ei doresc sa va stie in Biserica cea Mantuitoare , bucurandu-va de cele sfinte si pregatindu-va pentru cereasca imparatie , pastrandu-i in rugaciunea voastra si pe ei. Lacrimile lor, rugaciunea lor si privegherea lor, de acolo, din Inalta Imparatie, neincetat cer la Dumnezeu sa nu-i uitam, sa-i pomenim si totodata sa cautam sa nu ne pierdem sufletul ,ci sa ne mantuim si sa ne facem impreuna locuitori ai Raiului.

Aici, pe pamant am locuit impreuna cu ei , trebuie sa fim si acolo tot langa ei.Sa nu lasam moartea sa ne desparta si nici intunericul sa ne piarda, ci in Lumina lui Hristos sa pastram aceeasi iubire pe care am avut-o si aici pe pamant.Dar pentru aceasta, trebuie sa ne rugam tot timpul si sa fim prezenti in Duminici si Sarbatori la Sfanta Biserica ,pomenindu-i neincetat pe ei si rugandu-ne fierbinte pentru noi.

Anii trec , viata trece, dar iubirea noastra fata de Dumnezeu nu poate sa se stinga niciodata. Iata ca a mai trecut un an. Vine si Anul cel Nou. El va fi  un nou an pentru ca nu va mai fi acelasi ca numar. Insa, daca vrem sa innoim ceva in noi, trebuie sa scapam de multe lucruri vechi care sunt rele in noi. Vine “ANUL NOU”! Sa vina! Si sa inceapa cu multumire si cu rugaciune ! Cu multumire la bunul Dumnezeu, ca a mai ingaduit sa treaca un an lasandu-ne prezenti aici si cu rugaciune, pentru ca Dumnezeu prin Sfintii Lui ne-a pregatit o zi mare de sarbatoare, incepand noul an cu Ziua Sfantului Vasile cel Mare.

1 Ianuarie -Anul Nou – Sfantul Vasile .Rugaciunile lui ne intampina la inceput de An, spre ajutorul nostru , spre a ne curatii, a ne usura de pacate ,  de boli, de tot ceea ce a fost rau in noi si nu trebuie sa mai fie. De tot ce- am acumulat rau in tot anul cu stiinta si cu nestiinta , cu voie si fara de voie.

In ziau de 1 Ianuarie , in timpul Savarsirii Sfintei Liturghii , Sfantul Vasile cel Mare roaga pe Dumnezeu sa pomeneasca Sfanta Biserica  Soborniceasca si Apostoleasca, cea de la o margine pana la cealalta a lumii, pe care a castigat-o cu Scump Sangele Sau , iar lacasul nostru ,unde ne inchinam, sa-l intareasca  pana la sfarsitul veacului.Roaga pe Dumnezeu sa pomeneasca pe cei care aduc roade si fac bine in Sfintele Sale Biserici si isi aduc aminte si de cei saraci si lipsiti. Pe cei bantuiti de duhuri necurate sa-i slobozeasca ; cu cei care calatoresc pe ape , pe uscat, prin aer impreuna sa calatoreasca  , vaduvelor sa le ajute ,pe orfani sa-i apere, pe cei robiti sa-i izbaveasca si pe cei bolnavi sa-i tamaduiasca.

Iata , cum fiind prezenti cu totii la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare din ziua de 1 Ianuarie , se asterne peste noi  un An Nou plin de Har si ajutor Dumnezeiesc. Asa trebuie sa incepem Anul Nou cel crestinesc, pentru ca ne numim crestini, cu cerere la Dumnezeu cel Milostiv. Sa cerem sa calatoreasca cu noi tot anul si sa fie prezent in tot locul si in tot timpul la tot ceea ce dorim sa facem in Anul Nou Venit.

Tot in aceasta Sfnta Zi de An Nou , Sfantul Vasile cel Mare cu puterea pe care i-a dat-o Dumnezeu ,indeparteaza de la noi prin rugaciunille speciale care se citesc in aceasta zi , pe tot vrajmasul si potrivnicul , pe cel rau care cauta sa piarda sufletele noastre. In rugaciunea a-3 a spune: “Asa , Dumnezeule , departeaza de la robii Tai ( numele fiecarui crestin prezent) toata lucrarea diavolului , toata vraja, toata fermecatura, patima desfranarii, a betiei, a iubirii de cearta, izgoneste din sufletul lor toata neputinta , toata necredinta, tot duhul necurat…..tot ce este rau in ei.” Punand acest inceput in noi , facand aceasta restaurare in noi de innoire duhovniceasca, vom putea incepe cu adevarat un an nou.

Sa punem multa intelepciune si sa trezim constiinta noastra prin rugaciune catre Dumnezeu , sa nu ne pierdem printe cele lumesti ,punand mai presus evenimentul Anului Nou ( mancarea , bautura , dansul si toate celelalte), facandu-le totusi  cu ingadiunta pana la ceasul cuvenit ca sa nu impiedice venirea noastra la Sfanta Biserica, de unde primim cu bucurie de la Dumnezeu Harul cel Dumnezeiesc cu care vom calatori tot anul.

Cu rugaciune staruitoare , rog pe bunul Dumnezeu Cel Atotputernic, sa va aduca zile luminate de credinta si ajutor , bucurandu-va din plin de minunatele sarbatori de iarna ale Craciunului si Anului Nou , sa va innoieasca sufletul cu haina aleasa a Duhului Sfant, daruindu-va tot lucrul bun spre mantuire si viata lunga cu bucurii dumnezeiesti si pamantesti.

A M I N.

VA DORESC DIN TOT SUFLETUL UN CRACIUN FERICIT SI AN NOU                       BOGAT IN TOATE.

PREOT PAROH

MIHALACHE FLORIN

Categories: Community News, General News Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.