Archive

Archive for March, 2011

Anunt!

March 22nd, 2011 Preot Florin Mihalache Comments off

Noul numar de telefon la care ma puteti contacta este: 407 – 310-2939.

Parintele Florin.

Categories: General News Tags:

PROGRAMUL SLUJBELOR DIN LUNA MARTIE

March 5th, 2011 Preot Florin Mihalache Comments off

6  Martie,DUMINICA A 36-a DUPA RUSALII . DUMINICA IERTARII. LASATULUI SEC DE BRANZA – A IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI. INCEPUTUL POSTULUI MARE:

- ORA 10:30 A.M.- SFANTA LITURGHIE ( SE CITESTE RUGACIUNEA SPECIALA DE INCEPERE A POSTULUI PESTE CREDINCIOSI).

13 Martie, DUMINCA A 1-a DIN POST( A ORTODOXIEI).

- ORA 1O:30 A.M. SFANTA LITURGHIE A SFANTULUI VASILE CEL MARE.

19 Martie, SAMBATA -POMENIREA MORTILOR.

- ORA 10:30 A.M.- SFANTA LITURGHIE.

20  Martie ,DUMINICA A 2-a DIN POST( A SFANTULUI GRIGORE PALAMA).

- ORA 10:30 A.M.- SFANTA LITURGHIE A SFANTULUI VASILE CEL MARE.

25  Martie ,VINERI – BUNA VESTIRE:

- ORA 10:30 A.M.- SFANTA LITURGHIE-DEZLEGARE LA PESTE;

- ORA 19:00 P.M.-  SFANTUL MASLU.( DUPA SAVARSIREA TAINEI SFANTULUI MASLU, UNDE VA FI PREZENT SI PARINTELE  ROMULUS BAR, VOM LUA CINA IMPREUNA, CU ALESE MANCARURI DIN PESTE SI VIN. PENTRU O ORGANIZARE BUNA ,VA RUGAM SA CONTACTATI PE DOAMNA ANGELA LA E-MAIL-UL:orthodoxorlando@ymail.com.

27 Martie, DUMINICA A 3-a DIN POST ( A SFINTEI CRUCI).

- ORA 10:30 A.M.- SFANTA LITURGHIE A SFANTULUI VASILE CEL MARE.

POSTUL PASTELUI

Sa luam aminte, neincetat , in acest post la cuvintele Mantuitorului : ” Ca de veti ierta oamenilor greselile lor , ierta-va si voua Tatal Cel ceresc ; iar de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu  va ierta greselile voastre” ( Matei 6,14-15).

Nimeni nu poate intra in post daca nu este in bucurie si pace cu semenii, daca nu-si iarta unul altuia greselile si rautatile de peste timp. Dumnezeu nu-l poate iubi pe cel ce este in cearta si ura cu semenii si cu aproapele . Caci Dumnezeu fiind iubire, este si iertare. Asa ca numai cel ce iarta  se poate impartasi de aceasta iubire dumnezeiasca, si mai ales cu Trupul si Sangele Lui.

Dumnezeu ne cere in primul rand sa ne intalnim cu El , sa-i spunem prin taina spovedaniei ca ne pare rau de pacatele noastre si in acelasi timp sa dam iertare tuturor si mai ales celor ce o cer de la noi. Dupa ce reusesti sa renunti la dispretul fata de altii , oferindu-le iertare , abia atunci poti cobora de pe inaltul scaun al superioritatii si la randul tau sa ceri si tu iertare , indeplinind porunca lui Hristos si pregatindu-ti sufletul si trupul  pentru a-l primii pe Fiul Mantuitor.

Preotii si credinciosii in parohii , in aceasta Duminica ,cauta  sa-si ceara unul la celalalt iertare , iar dupa aceea intreaga biserica, sarutand crucea si mana preotului , asteapta rugaciunea de iertare si de intarire pentru a putea incepe cum se cuvine”Postul Pastelui”. Pentru ca tot ce adunam in sufletul nostru ,cel curatit prin rugaciune si spovedanie   in timpul postului, ne ajuta sa traim cu adevarat invierea.

Va doresc un post usor, cu rugaciune, pace si iubire.

Preot Paroh

Florin Mihalache

Despre post >>> CLICK AICI >>>Indemn duhovnicesc pe cararile postului.

Categories: General News Tags:

ZILE FRUMOASE DE RUGACIUNE

Iubiti Credinciosi,

Zilele de 25 , 26 si 27 februarie , au fost zile incarcate de rugaciune si har la biserica noastra.

Vineri seara, cu bucurie aleasa, ne-a fost parte la savarsirea Sfintei Taine a Sfantului Maslu si prea cucernicul parinte Romulus Bar . Impreuna am savarsit aceasta Sfanta Taina, aducand bucurie atat credinciosilor, cat si noua ca preoti , simtind ,din adancul sufletului nostru, puterea rugaciunii si a trairii nostre impreuna cu Dumnezeu in Sfantul Lui Lacas . Puterea rugaciunii si a cuvintelor folositoare din cele sapte Evanghelii citite , ale rugaciunilor de iertare si de dezlegare , de vindecare trupeasca si sufleteasca ,ne-au inconjurat cu puterea harului cel Dumnezeiesc chemat de noi, prin piosenie si prin rugaciunea fierbinte a dorintei noastre de vindecare , de iertare si de luminare a fiintei noastre , pentru a ne pregati asa cum Hristos ne cere sa fim ,mai ales acum cand ne apropiem de postul Sfantului Paste , cu gandul catre suferintele Golgotei si a Crucii purtate, nu numai de Mantuitorul nostru Iisus Hristos , ci si de noi . Frumusetea serii a fost inconjurata si de prezenta credinciosilor nostri, care au inteles mesajul chemarii si au raspuns cu bucurie la aceasta Sfanta Taina , Taina care a adus asupra lor bucuria trairii duhovnicesti si a cunoasterii valorii acestei Sfinte Taine, mai ales si prin cuvintele alese exprimate de Parintele Bar, care la sfarsit a explicat frumustea si valorea acesteia .

Sambata ,la ziua de pomenire a mortilor , a celor dragi plecati dintre noi , am privit cu bucurie la credinciosii care s-au pregatit pentru pomenirea celor adormiti cu multa stradanie si iubire , aducand din roadele cele mai bogate spre sluijirea si impartirea lor, pentru cei ce au plecat catre imparatie . Frumusetea ostenelii si a roadelor aduse de catre credinciosi , a aratat iubirea, care nu s-a stins, dintre ei,adica dintre cei prezenti in sfantul lacas si dintre cei plecati la Domnul, a aratat si comuniunea de rugaciune ca prezenta cu sufletul a celor adormiti , fiind pomeniti fiecare dupa numele lui . Prin cuvantul impartasit, dupa Sfanta Liturghie si a parastasului , am aratat ca un credincios orthodox nu moare niciodata, ci el trece de la viata cea pamanteasca la viata cea vesnica , ramanand viu cu sufletul cel pomenit de noi , fiind intr-o continua prezenta in mijlocul nostru la sfintele rugaciuni. Am spus si trebuie retinut, ca un om care este viu si care nu merge la Sfanta Biserica , de fapt este mort duhovniceste si se aseamana cu cel mort din groapa, care nemaiavand suflare de viata nu poate sa mai participe cu trupul la Sfintele Slujbe. Dar prin rugaciunile noastre de pomenire sufletul celui mort este prezent si nelipsit la rugaciune, iar sufletul celui viu nu poate fi prezent la rugaciune prin lipsa lui. Deasemenea , am aratat ca fiecare suflet plecat dintre noi asteapta sa fie strigat , pomenit , sa-si auda numele din partea celor ce l-au iubit, dand dovada de o iubire nemarginita care nu se uita , care nu a fost traita numai pentru placerea trupului, cel de altfel muritor , ci cu sufletul traieste intensitatea iubirii eterne , nestinse , neobosite si pastrata ca o candela aprinsa .

Duminica ,la Sfanta Liturghie , am avut aceeasi bucurie de a Liturghisii alaturi de parintele Bar si de a impartsii impreuna cuvantul cel mult folositor ca hrana sufleteasca si de invatatura dumnezeiasca, catre credinciosii nostri ,atat dansul cat si eu. Fiecare dintre noi ,am aratat insemnatatea valorii zilei a “ Lasatului sec de carne “ , zi de o mare insemnatate duhovniceasca si de pregatire a trairii acestor 40 de trepte ale postului , trepte care te ajuta sa urci pe culmile cele inalte ale credintei , trepte binecuvantate de post sub lucrarea Duhului Sfant , ca o invatatura care ne arata ca fiecare treapta este o zi de renuntare la cele lumesti si inaltare catre cele Dumnezeiesti si ca ,in acelasi timp ,fiecare treapta este o zi de implinire a fiecarei porunci pe care trebuie sa le savarsim spre bucuria Fiului Iisus Hristos cel Rastignit si Inviat.

Din aceasta duminica incepem a postii de carne si a ne pregatii pentru Taina Sfintei Spovedanii , Taina de curatire a trupului si luminare a sufletului , de pocainta , de parere de rau de la tot ce-am facut gresit si impotrivitor mantuirii noastre , de lepadarea rautatilor din noi si a neingrijirii de suflet , de tot ceea ce ne indeamna sa nu ne mai numim fii ai lui Dumnezeu.

Iubiti credinciosi,

Duminica viitoare este duminica cand incepe “POSTUL CEL MARE”, este duminica “ IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI” . Protoparintii nostri au fost izgoniti , alungati din Raiul cel minunat unde locuieste Tatal , Fiul si Sfntul Duh, impreuna cu Maica Domnului ,cu ingerii si cu Sfintii. Sa nu ne lasam si noi acum alungati de nimic , de nimeni , de sfatul cel viclean al vrasmasului, ci sa venim cu bucurie la Sfanta noastra Biserica si sa primim toate darurile cele necesare pentru mantuire si sa nu repetam greseala protoparintilor nostri . Sa cautam ,din tot sufletul ,sa multumim lui Dumnezeu pentru darul cel minunat care l-am primit de a fi cetateni a acestui pamant, calatori fiind, si prin pastrarea curateniei trupesti si sufletesti ,la sfarsitul acestei calatorii , sa devenim cetateni ai raiului .

Biserica ne vine in ajutor prin rugaciunule sfintilor ei si cu rugaciunea de intarire de la inceputul postului mare, rugaciune ce o citeste preotul peste credinciosi la sfarsitul Sfintei Liturghii , incepem aceasta lucrare de intarire mai adanca in credinta si de luminare a vietii noastre duhovnicesti.

Sa venim cu totii si sa primim aceasta rugaciune de intarire , spre a putea dobori pofta trupului si a imbuibarii lui , cautand sa mergem pe cararile sfintilor cele nevoitoare si stramte, ale rugaciunilor si ale postirii, din care la sfarsitul lor sa iesim luminati de Duhul Sfant , primind in dar cununa mantuirii.

AMIN !

PR. Paroh Florin Mihalache

Categories: General News Tags: