Archive

Archive for May, 2010

Barbecue Day, May 23rd

May 16th, 2010 Stefan No comments

Romanian Orthodox Church invites you and your loved ones to a Barbecue Day!!!
May 23rd, 2010 at 12:00PM

Menu

BBQ Chicken
BBQ Ribs
Pulled Pork
Corn Bread
Baked Beans
Romanian Traditional Doghnuts

All you can eat!!! $15.00 dollars per person.
Come and enjoy a wonderful day with us!!!

Categories: General News Tags:

Chemare la Biserica, partea a 5-a

May 7th, 2010 liviu No comments

Dragi credinciosi,
Dupa prabusirea regimului comunist din tara noastra datorita revolutiei din 1989, romanii au avut posibilitatea sa calatoreasca si sa se stabileasca peste hoatarele tarii inclusiv in America.
Comunismul nu numai ca a ucis milioane de romani, prin cele mai diabolice legi si sisteme, dar ne-a blocat toate informatiile adevarate, prin lovirea Bisericii Ortodoxe Romane, dorind transformarea intr-o tara fara Dumnezeu.
Venind in aceasta puternica, libera si bogata tara, Statele Unite ale Americii, romanii nu stiu nimic sau aproape nimic, sau nu vor sa stie despre Episcopia Ortodoxa Romana din America, cu sediul la Vatra Romaneasca, despre primul ei episcop Policarp Morusca, despre al doilea episcop Valerian Trifa care a suferit cel mai mult drama dezbinarii si a platit-o cu viata, despre Intiistatatorul Arhiepiscop Nathaniel si Episcopul Vicar Irineu.
Am avut darul dat de Bunul Dumnezeu de a vedea si cunoaste ” Mica Romanie ” sau Vatra Romaneasca de la Grass Lake Michigan, inima Sfintei noastre Episcopii,
minunat colt de lume romaneasca, unul din primele locuri din spatiul american, in care s-a lucrat prin sacrificiul preotilor si al credinciosilor romani, Biserica Ortodoxa Romana din America.
Tot cu ajutorul Bunului Dunezeu am reusit noi romanii ortodocsi din Orlando sa ridicam un sfint locas cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, sfintit in 15 mai 2004 cu binecuvintarea Inaltului Nathaniel, de catre Episcopul Irineu, cu participarea unui sobor de 9 preoti, protopop, 2 diaconi si circa 300 de credinciosi.
Dragi credinciosi, identitatea noastra, adevarul si cunoasterea le gasim numai in Biserica. Mintuirea noastra este numai in Biserica. Omul greseste singur, dar se mintuieste in comun, in Biserica.
Egoismul unor indivizi si minciuna lor incearca sa determine pe credinciosii romani sa nu mai caute adevarul, cunoasterea, sa-si paraseasca Biserica, limba romana si neamul romanesc si sa devina membrii ai unor formatiuni care produc dezorientare religioasa si tulburari grave neamului nostru romanesc si credintei noastre crestin ortodoxe veche de 2000 de ani.
Acesti indivizi profita de ignoranta religioasa cauzata de cele cinci decenii de comunism. Astfel ca cei slabi isi vind credinta stramoseasca pe un blid de linte, cauta anturajul falsilor romani, uitind de unitatea spirituala si morala a neamului romanesc care se gaseste numai in Biserica Stramoseasca.
Comunitatea romana ortodoxa din Orlando se confrunta astazi cu o problema esentiala: mentinerea identitatii.
Experienta de pina acum arata ca romanii depun cea mai mica rezistenta fata de procesul asimilarii, pierzindu-si usor la a doua, sau a treia generatie limba, cu toate eforturile depuse de Biserica, pentru indepartarea acestui fenomen. Sint multe popoare rezistente la asimilare dintre care amintesc evreii, grecii, italienii.
Eu am intimpinat greutati serioase atunci cind citiva “credinciosi” unii auto-intitulati intelectuali cereau insistent ca Sfinta Liturghie sa nu se mai faca in limba romana.
O alta problema majora este lipsa de unitate. Vedem cum oriunde traiesc romani, exista si persoane care doresc dezbinarea.
Noi am primit crestinismul la formarea noastra ca romani acum 2000 de ani, fiind crestinati asa cum stim de Sfintul Apostol Andrei, prin duhul unitatii, al dragostei, care ne face pe toti una. Mintuitorul s-a rugat ca toti sa fie una dupa chipul Sfintei Treimi( Ioan 17 ). Noi nu ne nastem crestini ci devenim crestini, aceasta inseamna ca fiecare sa-si asume credinta si sa biruie cu ajutorul lui Hristos insusi natura sa omeneasca, cu pacatele ei. Dar oamenii nu se pot uni decit atunci cind au cu adevarat credinta, dragoste, smerenie, mila si au puterea sa renunte la sine pentru altul asa cum ne-a dat pilda Domnul si Dumnezeul si Mintuitorul nostru Iisus Hristos.
Dragi credinciosi, veniti la Biserica, aici o sa gasiti adevarul. ” Eu spre aceasta M-am nascut si pentru aceasta am venit in lume, ca sa dau marturie pentru adevar; oricine este din adevar asculta glasul Meu ” ( Ioan 18, 37 ).
Sau ” Eu sint Calea, Adevarul si Viata ” ( Ioan 14, 6 ).
Biserica este lacul Vitezda, in care toti cei ce intra se ” curata de bolile lor “( Ioan 5,4 ). Pacatosenia membrilor Bisericii nu afecteaza cu nimic sfintenia ei.
Egoismul si lipsa adevarului n-au favorizat niciodata progresul omenirii, tehnic, social sau economic. Cine nu doreste adevarul, nu-l doreste pe Dumnezeu, si se intoarce la sclavia omului fata de natura, fata de alt om, isi pierde libertatea, demnitatea si identitatea ca fiu liber al lui Dumnezeu si al poporului din care face parte.
Dragii mei asa cum stim un bun roman este si un bun american si un om credincios. Sa fim buni si credinciosi.
Va astept cu drag la Sfinta noastra Biserica Ortodoxa Romana din Apopka unde dorim sa lucram pentru identitatea noastra de romani, pentru credinta, mintuire si unitate. Avem nevoie de fiecare roman si de fiecare milostenie pentru a ne atinge scopul propus.
Hristos a Inviat !
Pr. D. Ghica

Categories: General News Tags:

Sarbatoarea Pogoririi Sfintului Duh, 23 May 2010

May 5th, 2010 Stefan No comments

Dragi credinciosi,

Duminica Cincizecimii sau a Pogoririi Sfintului Duh, Rusaliile, Dominica Pentecostes, Piatidesiatnita, Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a Pogoririi Duhului Sfint peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor (2, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de aceasta lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Sfintele Pasti, cind a avut loc evenimentul sarbatorit si cind evreii isi serbau si ei praznicul Cincizecimii. Este totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii Crestine, pentru ca, in aceeasi zi, in urma cuvintarii Sfintului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3000 de suflete, care au alcatuit cea dintii comunitate crestina din Ierusalim ( Fapte 2, 41), nucleul Bisericii de mai tirziu.

In Biserica primara in timpul privegherii din ajun, se facea botezul catehumenilor. Ca si la Pasti, erau oprite ingenunchierea si postirea, erau interzise jocurile din circuri, spectacolele de teatru, si toate jocurile si muzica. Casele se impodobeau ca si astazi cu flori si ramuri verzi indeosebi de nuc sau de tei, care se aduc in Biserica se binecuvinteaza de episcopi sau preoti si se impart credinciosilor, simbolizind limbile de foc ale puterii Sfintului Duh, Care S-a pogorit peste Sfintii Apostoli.

De sarbatoarea Rusaliilor tin multe datini si rituri religioase populare specifice romanilor si crestin -ortodoxilor si legate de pomenirea generala a mortilor din simbata precedenta numita Mosii de Vara sau Simbata Mortilor.

Conform credintei si traditiei romanesti Biserica noastra Mihail si Gavril va invita atit la Sfinta Liturghie, cit si la slujbele bisericesti speciale acestei mari sarbatori si agapei crestine ce va urma in data de 23 mai 2010.

Pr. D. Ghica

Categories: General News Tags:

Donatii

May 5th, 2010 Stefan No comments

Dragi Credinciosi,

Daca doriti sa participati cu o donatii, in special avem nevoie de de apa, bere, soda, farfurii, pahare, sau furculite si cutite, sunteti rugati sa il anuntati pe Parintele Ghica la 407-575-0528.
Va multumim anticipat pentru aceasta binecuvintare,
Comitetul Bisericii.

Categories: General News Tags: